Gehakt
half-om, de schrik van de Franse slager. Maar goed, deze week zijn wij bij
moeders in Nederland dus geen scrupules. Waar Thierry de slager van Cazals
weigert om half varken, half rund door de molen te halen (lees hier waarom),
bestellen wij het kant-en-klare spul omdat het zo lekker smeuiig is en maken er
hamburgers van.
De beste hamburgers worden gemaakt door de Amerikanen, die hun geheimen
eventueel met je willen delen. Melvin en Barbara-Sue, bij wie we met enige regelmaat worden uitgenodigd voor een steeds
weer onvergetelijke dinner-and-movie night, lichten desgevraagd een tipje van
de sluier op. Zij gebruiken rundergehakt, ei, uien, broodkruim, Spanish olive
oil, een mengsel van kruiden dat ze van hun geboortegrond California meenemen
en het geheime wapen: liquid smoke. What?! Echt waar, ik verzin dit niet. Het
effect is verrukkelijk. De echte BBQ taste en dat allemaal uit een potje. Het
verhaal achter liquid smoke (iets met een kruidenkelder die in de brand vloog
en condens op de hanenbalken) is te lang en te leuk om het van mij te horen dus
ga straks even op Google.
Liquid smoke is te koop via het internet maar ook zonder kun je best lekkere hamburgers maken. Vooral wanneer je zoals wij nu de keuken van moeders tot de beschikking hebt. Ze heeft in de koelkast allemaal dingen die ik nooit aanschaf, zoals extra scherpe mosterd van Kühne, tomatenketchup en terri-yaki-honing. Ik wist niet eens dat het bestond.
Of je eet er zelfgemaakte saus of ratatouille bij. |
Liquid smoke is te koop via het internet maar ook zonder kun je best lekkere hamburgers maken. Vooral wanneer je zoals wij nu de keuken van moeders tot de beschikking hebt. Ze heeft in de koelkast allemaal dingen die ik nooit aanschaf, zoals extra scherpe mosterd van Kühne, tomatenketchup en terri-yaki-honing. Ik wist niet eens dat het bestond.
Als
je voor de dinner-and-movie night gaat: stream een mooie filmhuisfilm – wij
kregen O Brother Where Art Thou met veel muziek, bizarre scènes en
George Clooney – neem per drie personen 400 gram gehakt (puur rund is
natuurlijk toch het meest echt, slager Thierry heeft immers altijd gelijk),
geef je gasten champagne en meng door het vlees:
- 1
ei
- dessertlepel
mosterd
- dessertlepel
tomatenketchup
- dessertlepel
terri-yaki-honing of sojasaus
- zout
naar smaak
- versgemalen
peper
- een
half uitje
- een
eetlepel olijfolie
- drie
eetlepels paneermeel
Alles
goed doorkneden, geef je gasten pistachenootjes en chips en nog wat champagne,
maak van het doorgeknede mengsel niet al te achterlijk grote burgers, olijfolie
heet laten worden in de koekepan en de burgers erin bruin bakken. Bak eventueel
uienringen mee.
Dien
de burgers op met een groene salade of zoals Melvin en Barbara-Sue doen. Zij
zetten het volgende op tafel en laten ieder zich bedienen:
1. hamburgerbroodjes
2. een bak
groene sla en rucola
3. een bakje
tomatenschijfjes
4. een
schaaltje augurken
5. potten
mayo, ketchup, mosterd en curry
6. een bakje
ringen van de rode ui
7. een
mega-bak cole-slaw oftewel koolsla
Als
iedereen uitgegeten is, zet ze voor de teevee, zoek je film op en laat
walnotenijs met chocoladesaus aanrukken. Maak het niet al te laat en serveer
tussendoor groene thee, zodat je gasten nog een kans op wederopstanding hebben,
het misschien redden om thuis te komen en de volgende dag opbellen om te zeggen: That was so fun!
Meer recepten: konijn met mosterd en sojasaus | kip met kweepeer of appel | groene salade met zonder brandnetels | Wiener Schnitzel | spinazie op z'n Italiaans | gevulde groenten | salade gourmande | gevulde kip | zomerse pasta met gerookte forel
Meer recepten: konijn met mosterd en sojasaus | kip met kweepeer of appel | groene salade met zonder brandnetels | Wiener Schnitzel | spinazie op z'n Italiaans | gevulde groenten | salade gourmande | gevulde kip | zomerse pasta met gerookte forel