Toen de winter eindelijk naadloos overging in de zomer,
zagen alle weilanden en boomgaarden geel van de paardebloemen. In het Frans
heten ze pisse-en-lit, plas-in-bed en
dat zal te maken hebben met de vochtafdrijvende werking van het blad als het
gegeten wordt. Het enige wat ik in Nederland met de paardebloem deed, was uit
de grond trekken om te voorkomen dat binnen een paar weken de hele tuin ervan
vergeven was. Maar de paardebloem blijkt een bijzonder ding te zijn. Van de
bloemen kun je zelfs siroop maken die naar lente smaakt. En in vroeger tijden
wist iedereen dat je er kwalen aan de lever en de gal mee kon genezen. De
wortel kan worden gebrand en gemalen voor een coffeïne-vrije drank die naar
koffie smaakt. Dat dit met chicorei wordt gedaan, is bekender en met een van de
andere Franse namen voor de paardebloem, ‘valse chicorei’, is de cirkel weer
rond. À propos namen, de Engelse dandelion blijkt ook weer uit het Frans
te komen – dents de lion oftewel
leeuwetanden. Over de relatie tussen Frankrijk en Engeland kun je echt een boek
vol schrijven, het wordt steeds gekker.
De Fransen eten hun pisse-en-lits
zoals de Italianen rucola gebruiken. Zelf moet ik nog steeds iets overwinnen
voordat ik de vrije natuur in trek om eten te gaan zoeken. Zeker in de
wetenschap dat op ieder blaadje uit de natuur de plas van een dier kan zitten
met de meest verschrikkelijke parasieten erin. Het prehistorische verzamelgedrag
zit wel ergens in mijn genen, maar ik blijf natuurlijk een moderne mens die denk
dat je alleen dat kunt eten wat de supermarkt verkoopt. Voor tips over veilig
fourageren moet je bij de Fransen zijn, die praten immers altijd graag over
eten (en ze weten er ook alles van: we waren onlangs aan een dis met alleen
maar Fransen en de twintigjarige zoon des huizes discussieerde om het hardst
mee over de kookduur van pâté). Het bleek eenvoudiger te zijn dan ik dacht:
alleen in de weilanden zoeken waar geen beesten grazen (domme vraag van mij:
‘Hoe weet je dat er geen beesten grazen?’ Meewarige blik terug: ‘Als er geen
omheining is natuurlijk.’), alleen de mooie jonge blaadjes nemen, en de
bladeren in water met azijn wassen.
En het spreekt voor zich dat je er een recept bij krijgt.
De blaadjes wassen en in stukken snijden. In een saladeschaal zout, peper, citroensap en een heel klein mespuntje kerriepoeder. Olijfolie verwarmen, er even wat gerookte eendenborst in leggen tot die warm is en in de schaal met de dressing doen. Dan de pisse-en-lits erbij mengen.
En het spreekt voor zich dat je er een recept bij krijgt.
De blaadjes wassen en in stukken snijden. In een saladeschaal zout, peper, citroensap en een heel klein mespuntje kerriepoeder. Olijfolie verwarmen, er even wat gerookte eendenborst in leggen tot die warm is en in de schaal met de dressing doen. Dan de pisse-en-lits erbij mengen.